Se och göra

Catedral de Santa Maria de Mallorca

katedral i PalmaI Palma finns denna magnifika, gotiska katedral som tog nära 400 år att färdigställa och går under smeknamnet La Seu. Detaljrikedomen är oerhörd och storleken imponerande med en höjd på 121 meter och en bredd på 55 meter. I början av 1900-talet anlitades Antoni Gaudí för att ta över ett då redan 50 år gammalt restaureringsprojekt av katedralen. Han arbetade på projektet under 13 år och hann genomföra vissa kosmetiska förändringar innan han övergav det.

Castell de Bellver

Det mäktiga Bellverslottet är en av Mallorcas största sevärdheter och ligger cirka tre kilometer nordväst om Palma. Det var kung Jaume den andre som gav order om slottets uppförande. Slottet har cirkulär form med matchande cirkelformade torn och byggdes efter arkitekten Pere Salvàs instruktioner. Bellverslottet skulle främst användas för att hysa Mallorcas kungligheter när de behagade besöka ön från sina övriga residens på Europas fastland, men har senare använts mycket för att hysa fångar. Borgen har varit öppen för allmänheten som museum sedan 1932.

Tren de Sòller

Varje dag, ända sedan invigningen 1912, har Sòllertåget tuffat fram och tillbaka längs den pittoreska rutten mellan Mallorcas huvudstad Palma och den solindränkta kustorten Sóller. Tågen underhålls med traditionella metoder och den gamla järnvägen har fått behålla sina smala mått på en knapp meter. Om man befinner sig i Palma är en tur med Sòllertåget en oförglömlig upplevelse, oavsett om man är intresserad av ett besök i Sòller eller ej.

Basílica de Sant Francesc

Den gotiska Sant Francesc-basilikan påbörjades år 1291 vilket gör den till en av de äldsta kyrkorna på Mallorca. Det skulle dröja ända till år 1700 innan kyrkan färdigställdes – då med en fasad i tidsenlig barockstil. Denna vackra kyrka ligger lämpligt nog precis i Palmas hjärta och besöks av tusentals människor varje år.

Plaza Mayor

Plaza Mayor är också beläget i Palmas centrum, bara ett stenkast från andra viktiga monument som t.ex. La Seu-katedralen. Detta är ett torg kantat av mänger av butiker, barer, kaféer, restauranger och hotell. Några av Palmas huvudstråk, såsom San Miguel och Sindicato utgår från Plaza Mayor som bjuder på ett härligt surrande gatuliv med gatuartister, försäljare och allmän folkmassa.